Güncelleme Tarihi:
Doç. Dr. Çakır ayrıca bipolar hastalığıyla ilgili soruları da yanıtladı.
HASTALARIN EN BÜYÜK SORUNU DAMGALANMA
- Bipolar hastalarının en büyük problemi nedir?
Hastaların en büyük sorunu stigma yani damgalanma. Aile, komşular, arkadaş çevresi böyle bir durum olduğunu öğrenirse dışlarlar, dalga geçerler, küçük düşürürler gibi endişeleri o kadar fazla ki hastaneye yatışlarında bile etrafa "Köye gitti, yurt dışına gitti" gibi şeyler söylüyorlar. Hala toplumumuzda damgalanma çok fazla. Ama aslında Bipolar bozukluk ara dönemlerde normale dönen ve uzun süre hastalanmadan devam eden bir hastalık. Yıllarca insanlar hiç hastalanmadan hayatını sürdürenler var.
“BİPOLAR HASTALARI ZARAR VERMEZ”
Bipolar hastalarının başkalarına zarar vermediğini söyleyen Doç. Dr. Çakır, bu konuyla ilgili şunları söyledi; Bipolar Bozuklukta başkasına zarar verme sık görülen bir durum değildir. Başkasına zarar verme daha çok sosyopati (antisosyal kişilik bozukluğunda), daha nadiren psikotik bozukluklarda ya da kişide halüsinasyonlara neden olan madde kullanımında görülebilir. Cezaevlerinde yapılan araştırmalara göre psikopat denilen antisosyal kişilik bozukluğu olan insanların zarar verme ihtimali olduğunu biliniyor. Bipolar bozukluk tanısının bir cinayetle bir arada anılması çok üzücü. Bu kişinin tanısını kesin bilmeden bu tür beyanatların yüzbinlerce masum hastanın damgalanmasına neden olacaktır. Bazen antisosyal kişilik bozukluğu olan insanlar da zaman zaman ceza indiriminden yararlanabilmek amacıyla başka hastalıklara sahip olduklarını belirtebiliyor.
"OFİSTEKİ MASA ARKADAŞINIZ DA BİPOLAR HASTASI OLABİLİR"
- Ülkemizde ne kadar bipolar hastası var?
Yüzde 1 gibi bir oran ama sayı verirsek 500 bin kişi bipolar hastası ülkemizde. Yani eğer bin kişilik bir plazada çalışıyorsanız orada 10 kişi bipolar hastası demektir ve belki de masa arkadaşınız bipolardır. Ancak ben öğrencilerime de soruyorum "Hani nerede bu hastalar görüyor musunuz?" diye ancak görmüyoruz çünkü en büyük korku toplum tarafından damgalanma, dışlanma korkusu. Bu nedenle insanlar ya tedaviyi gizli sürdürüyor ya ilaçlarını bırakıyor. Bu gizleme de ekstra bir strese neden oluyor ve hastalığı tetikleyebiliyor. Bu nedenle ilaçları bırakmaları da hastalığı tetikliyor.
“BİZİ BABA KATİLİ YAPTILAR”
HASTALAR ÇOK ÜZGÜN
Oyuncu Orhan Şimşek'in babasını öldürmesinin ardından, çok sayıda bipolar hastası olaydan kötü etkilendi. Dr. Sibel Çakır, birçok bipolar hastası ve ailesinin buluştuğu Bipolar İle Yaşam Derneği'ne hastalar ve yakınlarından yüzlerce e-mail geldiğini, olaydan kötü etkilendiklerini belirtti. Hastalar konu ile ilgili olarak, "Baba katili yaptılar bizi" şeklinde tepkilerini dile getirirken, Dr. Çakır "Annenin sözüne dayanarak verilen tanı hastaları zan altında bırakıyor. Oysa buradaki oyuncunun madde kullanımı olduğu da görülüyor." dedi.
"ROBIN WILLIAMS DEPRESYON EVRESİNDEYKEN İNTİHAR ETTİ"
- Bu damgalama durumu diğer toplumlarda nasıl?
Batıda aslında birçok sanatçı çıkıp "Ben bipolarım" diyebiliyor ve bu diğer bir sürü hastaya da cesaret verebiliyor. Örneğin Robin Williams, hastalığının depresyon evresindeyken intihar etti. Jim Carrey, Mel Gibson, Catherine Zeta Jones, Kurt Cobain, Sinead O'Connerda bipolar hastası olduğunu açıklayan ünlüler. Hatta Kurt Cobain de hastalığının depresyon evresindeyken intihar ederek hayatına son verdi. Ünlüler, ssanatçılar dünyasında aslında çok fazla bipolar hastası vardır. Bunun nedeni de hastaların bizim yaşayamadığımız duyguların en dip tonunu yaşamaları.
SANATÇI HASTALIĞI
- Sanatçı hastalığı da deniyor sanırım?
Evet var. Hastalığın genetik olduğunu da biliyoruz ama stres bu hastalığın çıkışını ve tekrardan atakların gelmesini tetikliyor.
- Peki yaşam tarzı ya da travmalar bu hastalığın oluşmasına neden olabilir mi?
Genetik bir yatkınlık olmadan sadece yaşam tarzıyla hastalığın çıkması zor. Genetik geçişli bir hastalık ama bu geni taşıyan ailenin tüm bireylerinde çıkmayabiliyor. Sessiz seyredebiliyor. Ancak stres, yaşam tarzı zaten bu hastalığa sahip olanlarda ortaya çıkışını kolaylaştırıyor. Ya da bir kez çıktıktan sonra atakların gelmesini artırabilir.
"BİPOLAR HASTASINA DEPRESYON TEDAVİSİ UYGULAMAK ATEŞE BENZİN DÖKMEK GİBİ"
- Hastalık ilk olarak nasıl ortaya çıkıyor?
Genellikle ilk depresyonla ortaya çıktığında hastalığa doğru tanı koyulamıyor ve hastalara depresyon tedavisi uygulanıyor. Bu aslında ateşe benzin dökmek kadar tehlikeli. Hastalığın ilk tetikleyicisi ise genellikle aileden ayrılmak ya da hayatında büyük bir değişimin yaşandığı dönemler oluyor. Mesela üniversite için şehir dışına gitmek, evlenmek, askerlik, aileden ayrı yaşamak gibi nedenlerle depresyona girebiliyor hastalar ve aileler bunu "Değişikliğe alışamadı, okul stres yarattı" gibi yorumluyor ve bu yüzden çok tanınmıyor. Depresyon evresinde çökkünlük, özgüven eksikliği, içe kapanma, enerji azlığı, konsantrasyon düşüklüğü, kilo değişikliği, uyku bozukluğu, uykuya dalamama, hayattan zevk alamamak, geleceğe karşı ümitsizlik gibi etkilerle ortaya çıkıyor. Ama bu bir majör depresyon tablosu olduğu için doğru tanı koyulamıyor. Maninin ne zaman ortaya çıkacağı belli olmuyor. Ancak bu gürültülü, patırtılı bir şekilde ortaya çıktığında teşhis koyuluyor. Mesela bipolar olan kişiler depresyon ilacı kullandığı zaman hastalığı hızla mani evresine sokabiliyor.
ÇOK PARA HARCAMA, HIZLI ARABA KULLANMA, MACERAYA ATILMA
- Peki mani döneminin belirtileri de etrafı tarafından fark edilebilir düzeyde mi?
Genellikle hipomani fark edilemiyor. Kişinin canlı olması, çok enerjik olması, insanlarla daha yakın olması, parlak projeler, parlak fikirler, neşeli olma, az uyuma, özgüven artışı aslında hipomani belirtisi ama bu çok fark edilmiyor. Mani dönemi ise kişinin tamamen kendine güveninin çok arttığı, "akıllıyım, çok güzelim, çok zekiyim" gibi düşüncelerinin olduğu grandiyoz hezeyan dediğimiz "Her şeyi ben bilirim, ben Tanrıyım" gibi gerçekle bağlantının koptuğu hezeyanlar da ortaya çıkabiliyor. Çok hızlı ve fazla konuşma, az uyuma, keyif verici etkinliklere hızla girme, girişkenlik, zevkli olabilecek bir sürü şeyi deneme girişimleri olabiliyor. Çok para harcama, çok hareketlilik, kendisine zarar verebilecek kararları hızla alma gibi girişimlerde bulunma gibi durumlar oluyor. Daha sonrasında da tabii "Aman Allahım ben bu kadar parayı nasıl harcamışım" diye düşünerek pişman olma, depresyona girme riski. Aile bu durumda tabii aile de kişiye engel olmaya çalıştıkça aileyle çatışma olabiliyor. Çok hızlı araba kullanma, gece dışarı çıkma, uygun olmayan ilişkiler, ekonomik kararlar çevre tarafından çok daha kolay fark edilebiliyor.